Áma - prvotná príčina všetkých ochorení
- Miroslav Maduda
- 11. 4. 2021
- Minut čtení: 3
Aktualizováno: 12. 4. 2021
Predstavte si, že každá myšlienka a jedlo, ktoré nespracujete sa uloží v tele ako “metabolický a emočný odpad” a začne po určitom čase spôsobovať zdravotné problémy. V ajurvéde tomu hovoríme Áma - v preklade toxíny a prvotná príčina všetkých chorôb. Všetko o Áme sa dozviete v našom článku.
Čo je to Áma?
Nestrávený metabolický a emočný odpad uviaznutý vo fyzickom tele sa v ajurvéde nazýva Áma. Vzniká ako nevyhnutný vedľajší efekt procesu trávenia potravy a zážitkov a emócií. Áma môže vznikať aj v mysli, v dôsledku mentálneho stresu, negatívnych myšlienok, potlačených emócií a mentálnej únavy. Áma sa stáva živnou pôdou pre parazity, baktérie, plesne, ktoré „dielo skazy“ úspešne zavŕšia. V ajurvéde sa choroba nazýva aj ámaja = tá, ktorá sa rodí z ámy. Od sily tráviaceho ohňa v zažívacom trakte a od sily mentálneho ohňa závisí, aký veľký odpad vznikne vo fyzickom a mentálnom tele človeka.
Dôležitosť tráviaceho ohňa
V ajurvéde platí zásada, že vyrovnaný tráviaci oheň je dôležitejší ako kvalita jedla, ktoré prijímame. Ak nemáme po ruke vhodné potraviny na prípravu jedla podľa našej individuálnej ajurvédskej konštitúcie a podľa dennej a ročnej doby, tak pripravíme jedlo, ktoré nepôsobí harmonicky na naše zdravie, vytvára metabolický odpad a nebuduje potrebnú imunitu.
Ak však máme vyrovnaný tráviaci oheň, telo sa dokáže vysporiadať aj s občasnými prehreškami bez toho, aby vznikala Áma.
Ak je tráviaci oheň slabý, potrava sa dobre nestrávi a jedlo podlieha fermentácii a hnilobe. Tak vzniká toxická hmota, z ktorej sa potom toxikujú aj tkanivá nášho tela, bez toho aby sa správne vyživovali. Zároveň toxická hmota z nestráveného jedla upcháva telesné kanály nielen tráviaceho traktu, ale aj lymfatického systému, krvného riečišťa, močových ciest, dýchacieho traktu, vajíčkovodov a podobne. Naviac Áma upcháva aj energetické kanály – nádí – a znemožňuje prúdenie energie a informácií.

Typické príznaky Ámy v tele
Slabosť, letargia, únava
Narušený prenos nervových impulzov
Diabetes, obezita
Nadúvanie, hlieny v stolici, strata chuti do jedla, zlé trávenie a iné metabolické ochorenia
Bolesť
Hrubý povlak na jazyku
Prenikavý zápach
Vysoká hladina cukru
Depresia
Vysoký počet krvných doštičiek
Dna, artritída
Bakteriálne infekcie
Glaukóm
Časté alergické reakcie
Nechutenstvo
Problémy pri myslení a rozhodovaní
Mentálny zmätok
Pocit nečistoty
Sexuálna ochablosť
Ako sa odstraňuje Áma?
Kým sa nachádza Áma v tráviacom trakte, dá ľahko vylúčiť. Ak sa dostane do tkanív a orgánov, je to ťažšie. V ajurvéde platí všeobecné pravidlo, že detoxikácia trvá 7 dní pre jednotlivé tkanivo. Rozlišujeme sedem tkanív ľudského tela - lymfatické, krvné, svalové, tukové, kostné, nervové, pohlavné. Čiže, ak je áma v lymfe, tak sa prečisťuje 7 dní. Ak je v krvi, tak 14 dní. Celé telo je potrebné detoxikovať 49 dní. Pri vážnejších chorobách a chronických problémoch trvá detox až 150 dní.
Druhy trávenia a toxínov v tele
V ajurvéde rozlišuje tri druhy trávenia, ktorých výsledkom je áma:
Nepravidelné trávenie - vzniká Váta áma - toxické plyny
Rýchle trávenie - vzniká Pitta áma - žlčovité toxíny
Pomalé trávenie - vzniká Kapha áma - toxíny, hlieny.
Ak je príliš rýchle trávenie, znamená to že má človek príliš silnú Pittu a príliš silný tráviaci oheň, vzniká veľmi silný hlad. Neprirodzene silný. Človek vtedy jedáva často a vzniká nestrávené jedlo, ktoré sa mení žlčovité toxíny, vzniká prekyslenie žalúdka, pálenie záhy, vredy…
Ak je nepravidelný tráviaci oheň, tak vznikajú toxické plyny, nadúvanie čriev. Ďalej sa to prejaví ako bolesti kĺbov, kostí, artritída - podľa toho, na ktorom oslabenom mieste sa začne toxická substancia usadzovať.
Ak je tráviaci oheň narušený - pomalý, tak čokoľvek človek zje alebo vypije, sa stáva toxickým. Vzniká Áma a je príčinou ďalších chorôb, ako sú cukrovka, nadváha, dna. Väčšina ľudí má v tele toxíny a preto sa ľudia dožívajú menej, ako by mali. Život sa skracuje Ámou.
Druh Ámy ukazuje povlak na jazyku
Aký druh Ámy je usadený v tele, zistíme podľa prevládajúceho povlaku na jazyku.
Biely svedčí o Kapha toxínoch
Hnedý až čierny svedčí o Váta toxínoch
Žltý až zelený svedčí o Pitta toxínoch
Príznaky zdravého silného metabolizmu sú čistý jazyk s jemným bielym povlakom.

Nastolenie rovnováhy
Ak Áma pretrváva v tele, postupne sa všetky tri dóše narušia, čo vedie k vzniku komplikovaných ochorení. Rovnováhu je možné v tomto prípade nastoliť iba intenzívnou vnútornou očistou a súčasným podávaním vhodných bylinných prípravkov.
Najlepším spôsobom ako zamedziť vzniku ámy a problémov, ktoré spôsobuje, je konzumovať potravu podľa princípov ajurvédy. V tomto prípade ajurvéda slúži ako výborná prevencia a zabezpečuje to, aby v tele nevznikali toxíny. To znamená:
jesť jedlo, ktoré je vhodné pre konkrétnu ajurvédsku konštitúcia jednotlivca a nie „zdravú stravu podľa Googlu“.
Jedávať jedlo v správnom čase dňa.
Jedávať jedlo vhodné pre ročnú dobu, v ktorej práve sme.
Ak pomocou jedla nastolíme v tele a mysli zdravie, tak zdravie vyplní celý náš fenomén a choroba v ňom už nemá miesto. Ak máme poznatky, ako si vybudovať a udržať zdravie, tak nepotrebujeme vedieť, ako liečiť stovky chorôb.
Všetky tieto poznatky je možné získať v Škole ajurvédy napríklad v kurze Ajurvédsky výživový poradca. V prípade otázok nás môžete kontaktovať telefonicky - 0908 850 255 alebo emailom - ahoj@skolaajurvedy.sk.
Comments