page contents
top of page

Sviatočné menu lahodne a zdravo, aj pre vegánov

Tohtoročné sviatočné menu pripravila a nafotila Ivanka Kočišová, absolventka kurzu Školy Ajurvédy - Ajurvédsky výživový poradca, a aktuálne študentka kurzu Ajurvéda - moja profesia 1.ročník.

Ivanka denne varí pre svoju rodinu ľahko stráviteľné, zväčša vegetariánske až vegan a bezlepkové jedlá. Rada skúša nové chute a realizuje recepty, ktoré sú rýchle, nenáročné a v súlade s ajurvédskymi princípmi. Ak chcete sledovať čo práve varí, aktuálne recepty s fotografiami alebo videami nájdete na jej instagrame TU >> alebo na facebooku TU >>



KRÉMOVÁ MRKVOVO-CVIKLOVÁ POLIEVKA

(dávkovanie pre cca 2 osoby)


Potrebujeme:

  • 4 stredne veľké mrkvy

  • 1 stredne veľká cvikla

  • ½ väčší batát (sladký zemiak)

  • 2 cesnaky

  • ½ červenej cibule

  • 1 veľká pl ghí (prepustené maslo)

  • voda do polievky – cca 500 ml až 1 liter, podľa potreby dolejeme, prípadne použijeme zeleninový vývar


KORENIE

2 čl himalájska soľ (dosoliť podľa potreby)

1/4 čl dlhé čierne korenie mleté (pípali)

1/2 čl rímska rasca

½ čl rasca

½ čl sušený zázvor

½ čl mletý bobkový list

½ čl muškátový oriešok


  • Citrónová šťava z 1/8 citróna, prípadne 1 pl jablčný ocot

  • Šľahačková smotana 1- 2 dcl (pre vegánov mandľová, ryžová smotana)

  • Hrsť strúhanej mozzarelly a zmes semiačok do polievky - voliteľné


Postup:

  1. V hrnci roztopíme ghí maslo, pridáme cesnak, cibuľu, koreniny (rascu, zázvor, bobkový list), krátko restujeme korenie, a pridáme mrkvu, batát, cviklu, krátko orestujeme, osolíme,

  2. Okoreníme s dlhým korením (pípali), zalejeme vodou cca 1 cm nad zeleninu, a uvaríme do mäkka.

  3. V mixéri všetko rozmixujeme do krémovej tekutej konzistencie, vrátime spať do hrnca, prilejeme smotanu, krátko prevaríme.

  4. Odstavíme z ohňa, a pridáme šťavu z citróna, muškátový oriešok.

  5. Do hotovej polievky pridáme zmes semiačok a hrsť strúhanej mozzarely.


PEČENÝ KARFIOL V CESTÍČKU s údenou paprikou, PRAŽENÁ BASMATI s rímskou rascou a kurkumou, CVIKLOVÝ DÍP, GRILOVANÝ HALLOUMI SYR

(dávkovanie pre cca 2 osoby)

PEČENÝ KARFIOL - potrebujeme:

  • 1/2 menšieho karfiolu

    (rozobrať na menšie ružičky, umyť pod tečúcou vodou)

  • Cestíčko:

    3 pl ryžová hl. múka,

    1 pl pohánková múka,

    cca 2 dcl vlažná prevarená voda

    ¼ čl jedlá sóda

    Ghí na potretie karfiolu

  • Korenie do cestíčka:

    1/2 čl tymián

    1 čl mletá údená paprika

    1/2 čl rímska rasca

    1/2 čl soľ kala namak


Postup:

  1. Surový karfiol obalíme v cestíčku, ktoré si pripravíme zmiešaním surovín a korenia. Cestíčko by malo mať konzistenciu hustejšieho palacinkového cesta.

  2. Karfiol po odkvapkaní cestíčka uložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme v rúre cca 15 min. na 180 stupňov.

  3. Potom vyberieme a potrieme s ghí maslom a ešte dopekáme cca 10 minút, kým nebude karfiol prepečený.

BASMATI RYŽA

Postup: V hrnci roztopíme 1 pl ghí masla, pridáme 1 pl celej rímskej rasce, do toho pridáme 1/2 čl kurkumy, ktrátko orestujeme a do toho vložíme basmati ryžu, zalejeme vodou cca 1 cm nad ryžu a uvaríme do mäkka.


CVIKLOVÝ DÍP


  • 1/2 menšej uvarenej cvikly

  • 1/2 čl himalájska soli

  • štipka dlhé čierne korenie - pípali

  • citrónová šťava z 1/8 citróna

  • 1 pl olivový olej

  • 1 pl orechový olej (makadamový)

  • 1/4 šálky vopred namočených kešu orechov a mandlí

  • prevarená voda podľa potreby na díp cca 1 – 2dcl

  • hrsť parmezánu alebo lahôdkové droždie


Postup: Cviklu dáme do mixéra spolu s ostatnými ingredienciami, do toho postupne prilievame vodu podľa potreby a mixujeme, aby sa vytvorila krémová konzistencia na dip. Na záver pridáme hrsť parmezánu (alebo lahôdkové droždie).


K jedlu sa hodí na doplnenie proteínov grilovaný halloumi syr, ktorý krátko opečieme na ghí masle, prípadne domáci syr panýr alebo údené tofu..


MRKVOVÝ ŠALÁT S ČERVENOU ŠOSOVICOU a sladkokyslým dressingom s hrozienkami

(dávkovanie pre cca 2 osoby)


Potrebujeme:

  • 2 veľké mrkvy

  • hrnček uvarenej červenej šošovice

  • ¼ hrnčeka namočených hrozienok

  • hrsť petržlenovej vňate

  • hrsť vopred namočených mandlí alebo kešu


ZÁLIEVKA DO ŠALÁTU:

  • šťava z 1 polovice citróna

  • ½ dcl makadamový olej (prípadne použiť len olivový olej)

  • ½ dcl olivový olej

  • 2-3 pl javorový sirup

  • 1 čl dijónska horčica (voliteľné)


KORENIE:

  • ¼ čl dlhé čierne korenie (pípali)

  • ½ čl rímska rasca

  • ½ čl himalájska soľ

  • ¼ čl mletý koriander


Postup:

  1. Mrkvy narežeme na cca 1 cm väčšie kusy, uvaríme vo vriacej vode s himalájskou soľou. Pozor, aby sa nerozvarili.

  2. Červenú šošovicu namočíme do vody aspoň na dve hodiny, scedíme a uvaríme vo vode so štipkou asafoetidyrímskou rascou.

  3. Pripravíme si dressing zmiešaním surovín, do ktorých pridáme korenie a všetko spolu premiešame.

  4. Nakoniec pridáme hrozienka, petržlenovú vňaťorechy.



TEKVICOVO-MANDĽOVÝ PERNÍK s domácim marhuľovým džemom a datľovým karamelom



Potrebujeme:

  • 100 g špaldová polohrubá múka

  • 50 g ryžová polohrubá múka

  • 50 g mandľová múka (prípadne mandle pomleté na múku)

  • 200 g uvarené tekvicové pyré tzn. tekvicu uvariť vo vode, nechať poriadne odkvapkať vodu a tyčovým mixérom vymixovať dohladka

  • 100 ml roztopený kokosový olej

  • 50 g cukor panela (prípadne trstinový cukor)

  • 50 ml vlažné mandľové mlieko

  • 5 pl javorový sirup

  • 1 chia "vajce" tzn 1 pl mleté chia semienka a 3 pl vody, nechať postáť 10 min.

  • 1 kop. čl jedlá sóda

  • 2 kopc. čl prášku do pečiva bez fosfátov


KORENIE:

  • 1 čl mletá vanilka

  • 2 čl škorica

  • 1/4 čl muškátový oriešok

  • 1/4 čl sušený zázvor

  • 1/2 čl mletý klinček

  • 1/2 čl kardamón

  • Môžete použiť aj perníkové korenie.


KARAMEL:

  • cca 20 veľkých bio datlí

  • 3 veľké polievkové lyžice vychladenej hustej časti kokosového mlieka

  • 2 veľké polievkové lyžice bio mandľového masla bez cukru (napr. od značky powerlogy)

  • štipka soli


Príprava karamelu: datle zaliať horúcou vodou, nechať postáť 15 minút, scediť, dať do výkonného mixéra, pridať tuhú časť kokosového mlieka, mandľové maslo a štipku soli. Vymixovať do hladkého krému.


Príprava korpusu:

  1. Múky preosejeme do misky, do toho pridáme všetky ostatné suché ingrediencie a metličkou zamiešame.

  2. Do suchých ingrediencií pridáme postupne všetky mokré suroviny, ocot ide až na záver a krátko premiešame metličkou.

  3. Pripravené cesto prelejeme do vopred pripravenej formy, vymastenej kokosovým olejom a vysypanej múkou (forma na pečenie buď tortová okrúhla alebo menší plech s rozmerom 20x30 cm).

  4. Koláč pečieme cca 20-30 minút pri teplote 180 stupňov. Skontrolujeme či je upečení špáradlom. Po upečení ešte teplý koláčik popicháme vidličkou, potrieme džemom (použila som domáci marhuľový s medovkou) a navrch nanesieme karamel.


Prajeme vám sviatočnú dobrú chuť,

šťastné a veselé sviatky :-)


 

Radi skúšate nové recepty ? Pravidelne organizujeme Ajurvédsky víkendový workshop so spoločným varením a jogou, na ktorých harmonizujeme jednu z dóš (váta, pitta, kapha) podľa ročného obdobia. Workshopy prebiehajú v ajurvédskom centre Školy Ajurvédy v Levočských vrchoch ... viac TU >>

 

Comments


Kategórie
Najnovšie články
Darčeková poukážka Ajurvéda a základy
DARČEKOVÁ POUKÁŽKA NA ONLINE KURZ Š
​Štúdium ajurvédy
shutterstock_621585167-small.jpg
Nájdete nás na:
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon

Odoberajte novinky zo sveta ajurvédy: 

bottom of page